„Socialinio verslo diena 2022“: KAIP ugdyti atsparumą ir išgyventi neapibrėžtume

Ketvirtą kartą virtualiai vyksiančioje konferencijoje „Socialinio verslo diena” pilietinių organizacijų atstovai, socialinių verslų kūrėjai, aktyvūs visuomenės nariai dalinsis patirtimi ir žiniomis, kaip ugdyti kiekvieno iš mūsų atsparumą pokyčiams, prisitaikyti prie nuolat kintančios aplinkos ir rūpintis savo bei aplinkinių emocine sveikata.

„Pernai konferencijoje diskutavome, kokią įtaką visuomenei padarė pandemija ir kaip socialinis verslas reagavo į COVID-19 iššūkius. Tie iššūkiai, deja, nedingo, bet atsirado dar didesnių. Todėl šiandien kalbame apie visuomenės atsparumą – gebėjimą atsispirti krizėms, išlaikant savo vertybes. Socialinis verslas gali būti puikus atsparumo pavyzdys, nes veikdamas atviroje rinkoje ir naudodamas verslo įrankius, sugeba pasiūlyti inovatyvius sprendimus ir išlikti tvarus. Valstybei, o ir privačiam sektoriui, apsimoka investuoti į socialinius verslus, tačiau vis dar reikia įveikti nemažai biurokratijos kliūčių”, – sako Jurgita Ribinskaitė-Glatzer, konferencijos organizatorė ir VšĮ „Geri norai LT” įkūrėja. 

Lapkričio 17 dieną nemokamoje konferencijoje pranešimus skaitys bei diskusijose dalyvaus socialiniai verslininkai, aktyvistai, pilietinių organizacijų steigėjai, ekspertai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos ir Šiaurės šalių.

Ireną Blaževičė, socialinių verslų tyrėja ir kūrėja, socialinių mokslų daktarė, konferencijoje papasakos, kodėl naujojoje realybėje, kai atrodo, kas pastovumo sąvoka išnyko, ypatingai svarbu ugdyti bendruomenių atsparumą.

„Kiekvienas sukrėtimas yra postūmis kokybinėms transformacijoms, nes identifikuoja sistemų silpnąsias puses, įkvepia tarpsektorines partnerystes ir išryškina naujas evoliucines kryptis“, – atkreipia dėmesį I. Blaževičė.

Irena Blaževičė

Konferencijoje „Socialinio verslo diena“ daug dėmesio skirsime emocinei sveikatai bei aiškinsimės, ką galėtume padaryti, kad visi jaustumės geriau. Natalia Sarata – sociologė, žmogaus teisių ir kovos su perdegimu aktyvistė iš Lenkijos atvirai papasakos, kodėl nereikėtų numoti ranka į perdegimo simptomus ir ką galime padaryti, kad išlaikytume tvirtą emocinę sveikatą. N. Sarata neslepia, kad ir pati patyrė perdegimą, todėl nuo 2017 m. remia aktyvistus, NVO sektoriaus darbuotojus ir savanorius, norinčius įveikti perdegimą, pervargimą ir beviltiškumą.

Išsamiau apie emocinę sveikatą „Socialinio verslo dienoje“ kalbės Nelli Jung, Estijos socialinės įmonės „Minutes of Stillness“ vadovė ir viena iš įkūrėjų. Ji pasidalins praktiniais patarimais, kaip susidoroti su stresu, emocijomis ir susikaupimo problemomis.   

„Socialinio verslumo dienos 2022“ programą galite perskaityti ir registruotis čia. Virtuali konferencija yra nemokama.

Projektas yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamas EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.