Socialinio verslo diena 2021“: skaičiuojame ne tik pelną, bet ir pozityvų poveikį

COVID-19 pandemija ne tik sudrumstė verslo kasdienybę, bet privertė permąstyti prioritetus ir paskatino nuoširdžiai atsakyti, kokią naudą aplinkiniams teikia vystoma veikla. Praktika rodo, kad pasiekėme lūžio tašką, kai imdamiesi verslo planuosime ne tik būsimą pelną, bet ir kokį pozityvų poveikį galime padaryti visuomenei.

Pandeminiai griežtinimai, karantinai, socialinių ryšių ribojimas visuomenės narius atsiejo vieną nuo kito. Nors dirbdami po vieną irgi galime pasiekti gerų rezultatų, tačiau didesnis efektas bus tuomet, kai veiksime kartu. Metaforiškai kalbant, išardžius šluotą, šluotražius lengvai sulaužysime, tačiau tvirtai surištos šluotos perlaužti nepajėgtume.

 

„Galvokime apie pandemiją ne tik kaip apie sunkumų, bet ir apie galimybių laiką, kai galime greitai pamatuoti iniciatyvų visuomenei poveikį bei įgyvendinti drąsiausias bei netikėčiausias idėjas“, – sako Jurgita Ribinskaitė-Glatzer, konferencijos „Socialinio verslo diena 2021“ organizatorė ir VšĮ „Geri Norai LT“ įkūrėja.

 

Ivan Dimov, Bulgarijos nevyriausybinės organizacijos „Single Step“, teikiančios pagalbą LGBTQ+ jaunuoliams, įkūrėjas, konferencijoje pasidalino patirtimi, kaip vieno žmogaus ryžtas ir užsispyrimas gali suburti kitus bei inicijuoti pokyčius. I. Dimov daug metų Niujorke dirbo investicijų bankininku, kai atostogų gimtinėje metu atsitiktinai išgirdo homoseksualaus jaunuolio istoriją ir su kokiais rūpesčiais Bulgarijoje susiduria LGBTQ+ žmonės.

„Grįžau į Bulgariją ir įkūriau „Single Step“. Pradinį kapitalą veiklai – 25.000 USD – surinkau per 12 savaičių įvairiose šalyse nubėgęs 12 maratonų. Taigi dabar mūsų organizacija teikia visokeriopą pagalbą jaunimui bei jų šeimų nariams. Mums galima paskambinti telefonu, pasikalbėti virtualiai. Stengiamės padėti jaunuoliams atrasti savo identitetą, integruotis į visuomenę. Šiuo metu kuriame bendruomenės centrą, kuriame planuojame dar labiau išplėsti teikiamų paslaugų spektrą“, – kaip veikiant kartu galima pasiekti įspūdingų rezultatų pasakoja I. Dimov.

Agata Teutsch, Lenkijoje veikiančios organizacijos „Fundacja Autonomia“, kurios tikslas įgalinti mergaites ir moteris bei naikinti lyčių stereotipus, pabrėžė, kad įvertinus klimato kaitos grėsmes, pandemijos poveikį, lyčių lygybės problematiką, turime susitelkti, iš esmės keisti požiūrį ir visi kartu ieškoti sprendimų, kad galėtumėme gyventi geresnėje visuomenėje, kurioje yra vietos visiems.

Konferencijoje pranešimus apie senjorų, migrantų įtraukimą į visuomenę, pagalbą jaunimui, vaikams bei LGBTQ+ žmonės, socialinio verslo kūrimo iššūkius bei aktualijas skaitė pranešėjai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Lenkijos ir Šiaurės šalių. Visų konferencijos pranešimų galite pasiklausyti čia.

Trečią kartą vykusią konferenciją „Socialinio verslo diena 2021“ organizavo VšĮ „Geri norai LT“. Projektas yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.

Žiūrėkite konferencijos įrašą